Sentio Ergo Sum

Ratio Afgesloten

Is dit niet iets waar we allemaal weleens behoefte aan hebben? Bedenk maar eens de laatste keer dat je voor een ‘moeilijke’ beslissing stond. Moet je die promotie nou wel of niet aannemen? Wil je dit weekend nou wel of niet met je vrienden op stap gaan? Werk je nog even een paar uur over of kies je ervoor om toch naar huis te gaan?
Wat in veel van deze gevallen om de hoek komt kijken is denken en piekeren. ‘Misschien ben ik nog niet klaar voor deze promotie, maar als ik het niet doe dan is het misschien te laat en komt de kans nooit meer’, ‘Ik zou graag die promotie willen, maar ben bang om onderuit te gaan’. ‘Het is supergezellig om mijn vrienden weer te zien, maar weet dat het slecht voor mij is om tot laat op te blijven en veel te drinken. Daarnaast wil mijn partner/gezin toch ook liever dat ik morgen fris ben en nog wat gezelligs met ze kan gaan doen i.p.v. brak in bed te liggen.’ ‘Ik merk dat ik naar huis wil want ik ben erg moe, en kan lekker even tijd aan mijn familie besteden, maar ik zie nog mensen zitten die later dan ik binnenkwamen en ik wil niet onder doen voor anderen, of anderen mogen geen slecht beeld van mij krijgen of denken dat ik de kantjes ervan afloop.’

Herkenbaar? Je blijft malen en malen en malen, en dat heeft alles met ratio te maken. Het is een web van je eigen overtuigingen al dan niet beïnvloed door externe druk van je familie, vrienden, collega’s etc..

Zou het niet mooi zijn om je ratio even af te sluiten?

Het mooie is: DAT KAN!

Het kernwoord in deze is: voelen! Voel bij jezelf wat je echt wil, wat echt goed voelt om te doen. Misschien voel je wel waarom je in je ratio zat: wilde je bijvoorbeeld pleasen naar je familie of je collega’s? Was je bang om afgewezen te worden?
Door te voelen word je bewust van deze dingen, en het enige wat je hoeft te doen is te luisteren naar dit gevoel.
Descartes zei Cogito ergo sum (ik denk, dus ik ben), maar wat mij betreft sluiten we de ratio dus even af en wordt dit: Sentio ergo sum.

Ik voel, dus ik ben!

#weesjezelf #voelen #meditatie #bewustwording